Samen stilstaan bij oorlog en vrede

11 mei 2023, 09:00

Vorige week donderdag zijn ook in Ridderkerk de burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord.

Dat gebeurde bij het monument op begraafplaats Rusthof aan de Lagendijk. De jaarlijkse herdenking was ook voor de militairen die omkwamen bij vredesoperaties.

Donderdag 4 mei was er voorafgaand aan de herdenking een stille tocht vanaf het gemeentehuis naar de begraafplaats. Onderweg legde burgemeester Anny Attema, samen met kinderburgemeester Meike Oosterwijk, een bloemstuk bij de boom aan de Jhr. van Karnebeekweg ter herinnering aan de vermoorde Joodse familie Den Hartog.

Volgens de burgemeester is herdenken op 4 mei belangrijk voor jong en oud: “De Tweede Wereldoorlog is anno 2023 nog niet zo ver weg. Ridderkerker Piet Hooijmeijer schreef een boek over de geschiedenis van zijn vader. Die ging samen met zo’n duizend andere jonge mannen uit onze gemeente als dwangarbeider naar Duitsland. Wie dit overleefde, kwam terug vol trauma’s en ziekten. Velen werden daarna als tweederangs burgers, zelfs als collaborateurs gezien. Zoals wij nu weten geheel ten onrechte.”

“De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt misschien ieder jaar wel groter, maar de gevolgen van die oorlog zijn nog altijd onder ons. Die gevolgen zijn merkbaar in het leven van veel mensen, zowel in dat van direct betrokkenen als in dat van hun partners, kinderen, kleinkinderen. Het zit als het ware in hun DNA.”