Sluisje vertraagt fietsers bij rotonde Vondellaan

23 mei 2024, 09:33
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Met het fietssluisje hoopt de gemeente dat automobilisten overstekende fietsers eerder zien. Fietsers minderen namelijk automatisch snelheid.

Wie van de Westmolendijk de rotonde aan de Vondellaan op fietste, deed dat eerst waarschijnlijk met hoge snelheid. Vorige week is daarom een fietssluisje geplaatst. Automobilisten zien nu eerder fietsers die willen oversteken.

De rotonde staat in de top 20 van meest risicovolle verkeerssituaties in Ridderkerk. Automobilisten moeten op deze rotonde voorrang geven aan overstekende fietsers en voetgangers. De fietsers die van de Westmolendijk af komen, reden regelmatig met hoge snelheid de rotonde op. Automobilisten hadden daarom weinig tijd om hierop te reageren door af te remmen.

Meer zicht op overstekende fietsers

Deze gevaarlijke situaties zullen sinds vorige week minder snel voor komen. Fietsers die van de Westmolendijk af komen, minderen automatisch snelheid doordat ze door het fietssluisje moeten. Het is mogelijk om dit fietsend te doen. Fietsers kunnen het fietssluisje ook vermijden door via de westkant van de Molensteeg de rotonde over te steken. Met het fietssluisje hoopt de gemeente dat automobilisten overstekende fietsers eerder zien en zo de kans op ongelukken te verkleinen.

Wie met een scootmobiel, rollator of rolstoel door het sluisje wil, heeft nu nog weinig ruimte om er doorheen te gaan. Om dit op te lossen, wordt binnen enkele weken het voetpad verbreed.