Uniek kijkje in de wereld van lokale kunstenaars

11 april 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Geïnteresseerden bij de kernlocatie van Atelier Imspa vorig jaar.

Op een laagdrempelige manier inwoners kennis laten maken met lokale kunstenaars: dat doet Kunstroute Ridderkerk. Dit jaar wordt de route op 20 en 21 april gehouden.

Deze route leidt geïnteresseerden langs ateliers of huizen van kunstenaars en kernlocaties, waardoor ze een uniek kijkje in de wereld van de kunstenaar krijgen. Daarnaast geeft het lokale kunstenaars de kans om hun werk aan een breder publiek te presenteren. Van schilderkunst tot beeldhouwkunst en van fotografie tot keramiek.

Dit jaar viert de Kunstroute alweer haar 31e jaargang. “Deze editie nodigt bezoekers uit om de innerlijke werkelijkheid door kunst te ontdekken. Het gaat om het tonen van emoties, gedachten, en betekenissen die niet altijd direct zichtbaar zijn,” vertelt Harry Wijsbroek, secretaris van de Kunstroute Ridderkerk en deelnemend fotograaf. “Elk jaar is er een ander thema, maar het doel van de Kunstroute blijft onveranderd. We proberen net als 31 jaar geleden nog steeds kunst te tonen aan iedereen die geïnteresseerd is, zowel inwoners van Ridderkerk als daarbuiten,” legt Harry uit.

Het enige verschil met vroeger is dat er sinds een aantal jaren ook kernlocaties zijn toegevoegd aan de route. Dit zijn locaties waar meerdere kunstenaars samenkomen om hun werk te exposeren; dit jaar zijn Paviljoen Struis, Bezoekerscentrum De IJsvogel, De Oude Vlasschuur en wijkcentrum Slikkerveer kernlocaties binnen de Kunstroute.

Als fotograaf heeft Harry zelf mooie herinneringen aan zijn deelname aan de Kunstroute. “De sfeer is gezellig en ongedwongen. De bezoekers zijn vaak nieuwsgierig en stellen veel vragen,” vertelt Harry. “Het is ontzettend leuk en motiverend dat zoveel mensen de Kunstroute bezoeken. De belangstelling die bezoekers in alle werken hebben, is altijd heel groot.”

Gratis en laagdrempelig

Het bezoeken van de Kunstroute is gratis en laagdrempelig. “Je kunt gewoon binnenlopen bij een locatie en het gesprek aangaan met de kunstenaar.” De route is compact en goed bereikbaar per fiets, wat het ideaal maakt voor een leuke fietstocht op een zonnige dag. Maar ook met de auto is de route goed bereikbaar.

Voor wie alvast in de sfeer wil komen, kan vanaf 15 april tot 10 mei de expositie in het gemeentehuis bezoeken. Tijdens deze expositie wordt van elke deelnemende kunstenaar één kunstwerk getoond. Benieuwd naar andere evenementen in Ridderkerk? Neem dan vanaf 17 april een kijkje op de online Uitagenda van Ridderkerk.

Kijk op kunstrouteridderkerk.nl voor het programma en de route. Op uitagendaridderkerk.nl vindt u vanaf 17 april een volledig overzicht van alle evenementen in Ridderkerk.