Zeven Ridderkerkers koninklijk onderscheiden

26 april 2023, 12:40
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Zeven inwoners van Ridderkerk hebben woensdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Zes Ridderkerkers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, een zevende inwoner werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vijf lintjes werden uitgereikt door burgemeester Anny Attema tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De uitreiking van twee onderscheidingen vond plaats in Barendrecht en Rotterdam.

Burgemeester Anny Attema: ,,Ik mocht de afgelopen jaren al vele tientallen Koninklijke Onderscheidingen uitreiken. De dragers van een Koninklijke Onderscheiding hebben allemaal hun eigen verhaal, hun eigen geschiedenis. Maar deze bijzondere mensen hebben ook iets gemeen. Het zijn allemaal mensen met een open oog en een warm hart voor de samenleving waarvan zij deel uitmaken. Dat uit zich op verschillende manieren, maar dat is wel de rode draad: een enorme betrokkenheid bij de samenleving en de belangeloze inzet voor de medemens. Zulke mensen hebben we hard nodig. Ze maken onze samenleving leefbaar. Ze zijn een voorbeeld voor anderen.’’

De heer Geysendorpher

De heer G. Geysendorpher

De heer G. Geysendorpher werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1981 richtte hij zijn verzekeringsbedrijf Centraal Administratiekantoor Dordrecht op. De winst besteedde hij voor een aanzienlijk deel aan ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met zijn stichting ’t Groenland ondersteunt hij mondiaal projecten voor de allerarmste en meeste kwetsbare kinderen en volwassenen met een beperking. De afgelopen jaren heeft stichting ’t Groenland veel projecten mogen ondersteunen in landen als Kenia, Oeganda, Liberia, Niger, Ghana, Rwanda, Zuid-Afrika en ook wat dichter bij huis, in Roemenië. De stichting is bijvoorbeeld actief in Kenia bij een kleuterschool, middelbare school, een dovencentrum en school voor kinderen met een verstandelijke beperking. In Liberia is de stichting betrokken bij het organiseren van waterpompen en goede zorg. In Rwanda ondersteunt de stichting een opvang voor weeskinderen en zet de stichting zich in voor de strijd tegen aids. De heer Geysendorpher blijft jarenlang betrokken bij een project. Zo weet hij zeker dat mensen er ook echt op vooruitgaan.

De heer Den Boer

De heer P. den Boer

De heer P. den Boer werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al bijna veertig jaar enthousiast lid van de Eerste Rijsoordse Hengelsportvereniging De Waal. Op 1 mei 1986 trad hij toe tot het bestuur van de ERHV. Van mei 2004 tot april 2019 was hij voorzitter. Hij was ook vele jaren voorzitter van de wedstrijdcommissie. Nog steeds adviseert hij – als erelid van de vereniging – het huidige bestuur en is hij nog actief sportvisser. Bij Stichting Evenementen Ridderkerk is de heer Den Boer sinds 1991 voorzitter van de werkgroep Vissen, die in de zomervakantie een viswedstrijd voor de jeugd organiseert. Al vijf jaar organiseert hij jaarlijks een vismiddag voor de bewoners van zorgcentrum Reyerheem. Op de Ridderkerkse basisscholen verzorgde hij vislessen. Op OBS De Kameleon gaf hij schilderlessen aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Jaarlijks haalt de heer Den Boer Sint-Nicolaas binnen, met zijn Westlander-boot. Voor al zijn inzet werd hij in december 2020 uitgeroepen tot ‘Ridderheld’ in onze gemeente.

Mevrouw De Bruin

Mevrouw H. de Bruin-van der Weide

Mevrouw H. de Bruin werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Naast haar werk als verpleegkundige bij zorgcentrum Riederborgh was ze meer dan 10 jaar vrijwilliger in de ouderraad van de Groen van Prinstererschool, nu De Klimop. Ze was voorleesmoeder, luizenmoeder én overblijfmoeder. Ze nam ook het initiatief voor overblijfmogelijkheden. Ze was direct betrokken bij de jaarlijkse hoogtepunten zoals het schoolreisje en het schoolkamp, en verleende hand- en spandiensten bij bijvoorbeeld sport- en speldagen. Mevrouw De Bruin is minstens 25 jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem. Ze kwam in aanraking met deze organisatie toen ze in de wijkverpleging en later in de Riederborgh werkte. Al meer dan 39 keer ging ze mee op vaarvakanties in binnen- en buitenland. Eerst als algemeen vrijwilliger, sinds een aantal jaar als staflid/hoofdverpleegkundige. Sinds een paar jaar is mevrouw De Bruin ook actief bij de lokale afdeling in Ridderkerk. Naast haar werk voor De Zonnebloem is ze actief gemeentelid in de Goede Herderkerk, waar ze aandacht geeft aan met name oudere en vaak eenzame leden binnen de kerk. Sinds 2006 is ze secretaresse bij de Hervormde Vrouwen Dienst, de groep vrouwen die omziet naar de senioren. Ze regelt verjaardagsbezoeken, ouderenmiddagen en het jaarlijkse reisje. In haar familie was ze mantelzorger voor haar ouders en is ze wekelijks de oppas voor haar kleinkinderen.

De heer Hofman

De heer M.G. Hofman

De heer Hofman is al meer dan vijftig jaar kerkorganist. Hij bespeelde het orgel in Klaaswaal, Goudswaard, Rotterdam en de laatste jaren in de Singelkerk in Ridderkerk. Hij besteedde veel zorg aan de begeleiding van de samenzang en bracht psalmen onder de aandacht die minder vaak worden gezongen. Via het kerkblad gaf hij de gemeenteleden ook de nodige achtergrondkennis van de psalmen mee. In de Singelkerk zette hij zich ook in voor de archiefcommissie en de concertcommissie van de Singelkerk. Toen de Singelkerk 550 jaar bestond, in 2002, stond hij aan de wieg van een prachtig herdenkingsboek, ‘Onvoltooid Verleden’. Hij waakte over archiefstukken uit het verleden, maar zorgde met instructies ook dat het archief in de toekomst goed wordt bijgehouden. Met zijn werk voor de concertcommissie leverde hij vanaf 1995 een bijdrage aan het culturele leven in Ridderkerk. Hij liet de luisteraars kennismaken met verschillende muziekstijlen, en jong en oud talent mochten het orgel ook zelf bespelen. Van 1999 tot 2017 was de heer Hofman bestuurslid van de Stichting Oud Ridderkerk. Met zijn kennis van het honderden jaren oude archief van de Singelkerk was hij een zeer gewaardeerde vraagbaak voor de vrijwilligers van de Stichting Oud Ridderkerk die historisch onderzoek deden.

De heer Schrik

De heer H.R.E. Schrik

De heer Schrik werd in 2001 bestuurslid van stichting Tabitha, die zich inzet voor hulpverlening aan de allerarmsten, kwetsbare groepen en kleine kerkgemeenschappen in Oost-Europa. Met zijn inzet voor de publiciteit droeg hij veel bij aan de zichtbaarheid van Stichting Tabitha. Hij organiseerde jaarlijkse reizen naar projecten in Oost-Europa. Sinds 2018 is hij voorzitter van de stichting. Na het begin van de oorlog in Oekraïne organiseerde de heer Schrik een voedseltransport naar de grens van Roemenië/Oekraïne. Naast zijn inzet voor Stichting Tabitha is de heer Schrik al jaren betrokken bij de Singelkerk, als webmaster, Facebookbeheerder én verantwoordelijke voor alle communicatie via sociale media. Ook maakt hij de wekelijkse nieuwsbrief. In coronatijd zorgde hij ervoor dat de kerkdiensten gestreamd konden worden. Namens de Singelkerk zit hij sinds 2015 in de Werkgroep Vluchtelingen. Hij ondersteunt zelf meerdere vergunninghouders bij praktische zaken en is medeorganisator van internationale kerkdiensten. Sinds 2009 is hij betrokken bij de ChristenUnie Ridderkerk, als webmaster, bestuurslid, (regionaal) campagneleider, steunfractielied en burgerraadslid.

De heer J.C. Bouwer

In Rotterdam hoorde de heer J.C. Bouwer van burgemeester Aboutaleb dat hij was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Vanaf 1990 zet hij zich in voor de SV Charlois.

De heer M.G.Verweij

De heer M.G. Verweij ontving zijn onderscheiding – Lid in de Orde van Oranje-Nassau – in Barendrecht, uit handen van waarnemend burgemeester Veldhuijzen. Vanaf 2000 was de heer Verweij actief in het kerkenwerk, vooral voor de jeugd van de Gereformeerde Gemeente in Ridderkerk. Ook heeft hij zich ruim twintig jaar ingezet voor de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Barendrecht en tot slot was hij voorzitter van het Comité Import Export Derde Landen (CIEDL). Die houdt zich bezig met internationale handel van groente en fruit.

Kent u iemand die een lintje verdient?

U kunt nu al voor volgend jaar een lintje aanvragen. Kent u iemand die zich al jaren vrijwillig en op een bijzondere manier voor de maatschappij inzet?

Vraag dan voor 1 juli een koninklijke onderscheiding aan voor 2024. Voor een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Zoals vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren, milieu, (mantel)zorg, sport, buurtverenigingen of vluchtelingen. Ook iemand die in zijn werk bijzondere prestaties levert en zich daarmee onderscheidt, kan worden benoemd. Dit moet dan wel echt uitstijgen boven wat normaal gesproken verwacht mag worden in een dergelijke functie.

Op lintjes.nl/voordragen vindt u meer informatie over de aanvraagprocedure en voorwaarden om in aanmerking te komen. Na het invullen van het voorstelformulier, maakt u een afspraak met de kabinetsmedewerker van de burgemeester. Neem hiervoor contact op met Marleen van Campen via (0180) 451 280 of m.v.campen@ridderkerk.nl.